Shit!

Animal

Foto door Leigh Patrick via Pexels

De mens is het wreedste dier dat er bestaat. Och, och, wat zijn we toch heilig met zijn allen. Duurzaam maken we ons zorgen over de natuur. Terwijl boerenbedrijven op omvallen staan wordt veggie en vegan opgedrongen als nooit tevoren. Toeval?

Die zorgen om de natuur zijn valse schijn. Want als de bever oprukt moet hij worden afgeschoten (onlangs in het nieuws). En eerdaags krijgen we de wolven discussie, let maar op.  Filmpjes waarin niks gebeurd circuleren rond met valse waarschuwende teksten. Wat zijn we als natuurliefhebbers toch onwetend als de daadwerkelijke natuur voor onze neus staat. De wolf moet weg maar als er teveel wilde paarden of zwijnen zijn die afgeschoten worden staan de (stadse) luitjes op hun achterste pootjes om te demonstreren want da’s ‘zielig’. Zucht.

Wij vinden natuur belangrijk behalve als het ons in de weg staat. Kortom; wij mogen wel de natuur bedreigen maar de natuur mag ons niet ‘bedreigen’.

We willen wel gekapte bomen voor onze houtkachel (die zwaar luchtvervuilend is) en rapen zakken met noten uit het bos. Daar waar de dieren van leven. Stel dat diezelfde dieren, neem een zwijntje, even bij jou aanbelt en je bordje leegeet omdat hij het zo leuk vindt. Nee, is niet leuk hè? De mensen die dicht bij de natuur staan begrijpen dat beter dan (waarschijnlijk) stadse nootjesrapers. Dat de boswachter moet uit leggen dat je geen zakken met nootjes en paddenstoelen mag rapen zegt genoeg.

Volgens mij zijn we met zijn allen helemaal van het (bos)padje aan het raken. En het lijkt wel alsof geen mens het in de gaten heeft. We gaan zo mee in de nieuwe commercie over duurzaam. We plaatsen zonnepanelen en kunnen rustig slapen want oh we zijn zo goed voor de natuur.

Niet duurzaam zijn is bijna als roken. Ben jij nog niet duurzaam? Nee, ik eet vlees, ik heb geen zonnepaneel en wil het ook niet. Ik wil geen vegan, veggie of welke term er dan ook bedacht wordt. En je kan je in je duurzame huis zorgen maken over de natuur maar wat doe je echt? Niks. Zeg maar eerlijk. Plant je bomen omdat daar de aarde van afkoelt en de CO2 reduceert? Nee toch? Want een cosmetisch mooie tuin is veel belangrijker. En die boom moet niet in de tuin, nee, die gaat in je houtkacheltje. Toch?

Denk je werkelijk dat als alle boeren geruimd zijn dat dan het milieu probleem is opgelost? Het wordt dan erger want dan worden er huisjes gebouwd. De consument prikt netjes zijn plastic. Je bent bijna een paria als je niet meedoet maar hoe zit het met de grote producenten van datzelfde plastic? Zolang zij dat blijven produceren raap ik niks op. Ik gooi het gewoon netjes in de prullenbak. Oh nee, sorry, in de plastic verzamelzak. Poeh, zou ik toch bijna een draai om mijn oren krijgen zeg.

En dan is er nu weer in het nieuws de vraag wie de klimaatschade gaat betalen. Ben ik dan de enige die denkt: Deze schade is niet met centjes op te lossen? Er is 1 ding wat ik weet en dat is dat sinds corona de mens totaal geflipt is geworden. Of het nu over omgangsvormen gaat, gedrag, communicatie, propaganderende media, wappies, flappies, boswandelaars of waar je je prettig bij voelt…(ook daar mag je niks van zeggen want je MOET elk groepje accepteren en respecteren), de mens is het wreedste dier wat er bestaat.