Q-columns

Dat mag je niet denQen…

Fotografie ©Alex van den Akker

Nog een paar dagen en dan is het jaar 2020 alweer ten einde. Een jaar dat eindigt met waanzin. Een psychotische maatschappij. Waar mensen vooral ergens tegen zijn, waar een vuurwerkverbod leidt tot vernielingen en geweld, je geen boodschappen van je moeder mag krijgen als je een uitkering ontvangt (NOS). Dit jaar eindigt met nieuwsberichten die blijven herhalen dat het een vreselijk jaar was. Een jaar waarin we vergeten onze zegeningen te tellen.

Ik blijf het zeggen: Corona legt de zieke en zwakke plekken in onze wereld bloot. Het virus staat voor mij symbool voor ons eigen destructieve gedrag. Alleen is het te groot voor ons om te bevatten wat er gebeurd. Inmiddels zijn we allemaal in groepjes verdeeld. De je-bent-voor-of-tegen groep, de kwetsbaren, de ouderen, de thuiswerkers, de eenzamen, de zorgmedewerkers en ga zo maar door. Alleen vergeten we één ding: We zijn allemaal mensen en ik hoor overal dat we het samen moeten doen. Wat we dan precies samen moeten doen en hoe wordt niet verteld.

Kunnen we daadwerkelijk alleen gelukkig zijn als we op vakantie kunnen? Of winkelen? Normaal roeptoeteren we toch dat geluk in de kleine dingen zit? Dat je moet kijken naar wat je wel hebt in plaats van wat er niet is? Nu is de tijd dat we het met zijn allen mogen toepassen. En ja, mijn vraag is ook, hoe doe je dat wanneer je leed zo onvoorstelbaar groot is op persoonlijk of zakelijk niveau of beide?

Ik zit regelmatig hoofdschuddend achter mijn laptop. Er is zelfs een moment geweest dat ik dacht: “Was Q-koorts maar zo groot geweest, dan was er ook…” Dan roep ik mezelf snel tot de orde want het is nou eenmaal zo dat je bepaalde dingen niet mag denken. Zoals dat de gedupeerde van de toeslagen affaire binnen zeer korte tijd afgekocht worden met een bedrag en waar erkent wordt dat de werkelijke schade hoger is en dat dat tegen een heel zeer been van enkele tot vele Q-koorts patiënten is. Maar dat mag je niet denken. Dat covid de Q-koortsberichtgeving overheerst bij Q-support en dat er wordt gezegd dat wij Q-‘s er uiteindelijk voordeel van zouden kunnen hebben gezien de overeenkomsten? Of zoiets…ik ben gestopt met lezen want ik voel geen verbinding meer. Maar dat mag je niet denken. Helaas, ik doe dat toch en schrijf het zelfs op.

Dus ben ik begonnen met het tellen van mijn zegeningen. En dat maakte me weer nederig, uit mijn ego en terug naar de basis. Ik heb een dak boven mijn hoofd, ik kan me verplaatsen (je moet niet altijd zien hoe maar het kan), ik heb brood in de kast en avondeten op mijn bord, lieve vrienden en lotgenoten, mocht ik eind dit jaar een paar hele bijzondere cadeaus ontvangen waar ik stil van werd, idem geld voor een aantal hele mooie digitale berichten uit onverwachte hoek. Deze zegeningenlijst is nog veel langer. Bijna oneindig.

Ik wens iedereen een heel goed 2021 toe. Een ieder met zijn of haar zegeningen, groot of klein. Tot volgend jaar!