Q-columns

De dag dat de wereld veranderde

Wat een bizarre tijd. Een virus dat ineens de zwakke plekken in de wereldwijde samenleving bloot legt. Wat er al zo lang mis is met ons.

Ineens hebben we onze boeren verdomd hard nodig want wat is er het eerste op in de winkel? Juist, vlees, groente, fruit en zuivel.

Er wordt niet gevlogen, autogereden, geen files, fabrieken draaien minder. Je hoort er nog niet zoveel over omdat we in een maatschappij leven waar het economisch belang doorgaans voorop staat maar ik ben zeer benieuwd wat dit voor positief effect op ons dierbare natuur heeft.

We worden ons bewust van de zorg voor anderen. Dat iedereen als mens kwetsbaar kan zijn. Nu delen we dit allemaal samen. Aan de andere kant is het IK-eerst gedrag ineens zichtbaar. De tweedeling is groot.

Maar hoe gaat het straks? Blijven de mooie initiatieven? Blijft de zorg voor elkaar? Ik zou een oproep aan iedereen willen doen: Bedrijven en particulieren, blijf straks zorgen voor ons. Blijf voedsel brengen naar de voedselbank of nodig eens een groep minderbedeelden uit in je restaurant. Blijf die bloemen brengen, die nu overblijven, naar tehuizen of instellingen. Blijf voor ons kwetsbare zorgen door gewoon eens te vragen of we iets nodig hebben. Hulp vragen is namelijk heel moeilijk maar als iemand het aanbiedt…Blijf respect houden voor alle hulpverleners in alle mogelijke beroepen.

Mijn leven veranderd niks op dit moment. Behalve dan dat iedereen op dit moment thuis is. Niet het Corona virus maar de Q-koorts bacterie bracht mij 7 jaar geleden in dezelfde situatie als iedereen nu. In 1 klap thuis zitten. Geen feestjes meer, geen werk, geen gezondheid, geen vakantie, geen sociaal contact.

Om jullie niet 7 jaar erover te laten doen om uit te vinden hoe je dan je leven in moet richten hier wat tips:

-Bel eens wat mensen
-Ga een rondje wandelen (ja hoor, dat mag nog gewoon d.d 17 maart 2020)
-Volg een online sporttraining
-Pak een oude creatieve hobby op of verzin wat nieuws
-Probeer ook te genieten van de rust
-Ga, via Skype of zo, een groepsbelletje doen, organiseer iets
-Stap in de auto en ga een stuk rijden, misschien hebben regionale bedrijven bezorgers nodig?
-Pak een klusje op in huis waar je normaal niet aan toe komt
-En nu komt ‘ie: Positief blijven hoor!🤣
-Zonder gekheid…blijf in contact met anderen, zoek vooral contact met mensen die alleen wonen of veel alleen zijn, niet met een appje maar BEL.
-Zorg dat je gezond blijft

Geef je over aan de situatie want dit is het voor nu…uiteindelijk gaat het over en hervatten jullie allemaal het gewone leven weer en ik hoop dat alle mensen die dan weer hun leven op kunnen pakken nog even terug denken aan alle chronisch zieke wiens leven hetzelfde blijft als nu. In angst om iets op te lopen bovenop hun huidige ziekte. In eenzaamheid. In isolatie. Zonder uitjes of leuke dingen en nog veel meer…

Ik hoop dat dit virus de wereld ten goede zal veranderen. Dat we niet alleen nu maar ook later meer aan elkaar denken en voor elkaar zorgen.