Archief

Energie

Waar ik ‘vroeger’ moeiteloos full time werkte en soms nog meer uren indien de grote baas dat wenste, vrolijk op elk feestje verscheen en niks te gek was is mijn leven nu getransformeerd tot hopen dat ik redelijk slaap, bewust zijn van elke activiteit, en of dat nu opstaan uit bed is, een was draaien of eten koken, het blijft zoeken en afwegen hoe ik zo goed mogelijk de dag doorkom.

Energie. Een ongrijpbaar iets. We hebben het allemaal totdat het op is en je elke dag met een soort van noodvoorraad moet doorkomen. Soms is die noodvoorraad al op bij het wakker worden en zelden lukt het  om zo spaarzaam te leven dat er na het avondeten nog wat over is om te kunnen genieten van een tv avond of een bezoekje.

Bij QVS wordt ervan uitgegaan dat vermoeidheid de hoofdklacht is. Een tijd geleden las ik op een blog over ME/CVS: “Ik ben dan ook niet moe, ik ben ziek.”

Vermoeidheid is het gebrek aan energie. Ik zeg altijd: “Op het moment dat je ziek wordt dan weet je nog niet dat het chronisch is.” Wie leert je dan hoe je met energie, of juist het niet hebben van die energie moet omgaan? Er is geen cursus “Hoe word ik chronisch ziek”.

Inmiddels heb ik veel lotgenoten contact en ben ik in de vreemde positie dat bijna al mijn vriendinnen ook ‘iets hebben’, variërend in aandoeningen, wat wel maakt dat er enorm veel begrip is naar elkaar en welke ziekte je ook hebt, iedereen ongeveer hetzelfde ervaart. Afspraken worden met de beste intentie gemaakt en afzeggen mag want we begrijpen elkaar, we delen het onbegrip en begrip, kunnen van elkaar leren en dan zijn er de tips in de hoop dat het werkt.

Kreeg ik laatst nog een digitaal berichtje van een nieuwkomer: “Heb je nog tips?”, schreef ik gelijk terug: “Luister naar je lichaam en hoe meer je ertegen vecht hoe vermoeider het is, hoe meer energie het kost. Gebruik de energie niet om ertegenin te gaan maar zet het in om je lichaam rust te gunnen. De bekende uitspraak: “Luister naar je lichaam dan hoeft het niet zo hard te schreeuwen.” En: “Als je lichaam zijn grenzen begint aan te geven vergeet dan niet te luisteren.”

Voor mij zijn dit twee basisregels. Lukt dat altijd? Als ik de energie ervoor heb wel…

https://perspectief.uwv.nl/artikelen/noodvoorraad-energie-soms-al-op-bij-het-wakker-worden