SHIT!

Fotografen

Foto door Soulful Pizza via Pexels

Door zijn foto vraag ik me af of het niet tijd wordt om fotografen onder de loep te nemen betreffende ethiek en misschien een stukje menselijkheid. Wie dat dan moet doen weet ik niet maar er is vast iemand of een groepje die deze schone taak op zich wil nemen.

Eerst was Grapperhaus aan de beurt. Er was iets met een bruiloft, een schoonmoeder en een omhelzing. De fotograaf die dit fotografeerde ging er zo prat op en verloor zichzelf in zijn eigen ego dat hij dit vast had kunnen leggen en liet de media ook weten dat hij nog meer foto’s had. Ik denk dan: “Een gemiddeld rondje supermarkt levert schokkendere corona beelden op om maar niet te spreken van de blijkbaar volle treinen.” Dichterbij huis gaf iemand hier in de straat afgelopen week gewoon schaamteloos een verjaardagsfeest. Maar oh jee, wat hebben we onze mond vol over anderen en vooral politici.

Het argument is dat ze ‘het goede voorbeeld’ moeten geven. Dienen we niet ALLEMAAL het zogenaamde goede voorbeeld te moeten geven? Kunnen we geen eigen verantwoording meer aan? Zijn we een stel kleine blagen die eerst van anderen moeten zien of ze het ‘wel goed doen’ en dan volgen of kunnen we zelf nadenken? Ik vrees het ergste. Persoonlijk ken ik echt helemaal niemand die zich perfect aan de maatregelen houdt inclusief ikzelf.

En nu is Ollongren aan de beurt. Stel je voor; je hebt een auto immuunziekte. Dat maakt je kwetsbaar. Niet alleen voor corona. Op een dag hoor je dat je corona hebt. Je beseft wat dat kan betekenen. Dan pak je je spullen en vertrekt van je werk en dan staat daar zo’n fotograaf. Die maakt een kiek. En jawel…het blijkt dat je in allerijl vergeten bent je vertrouwelijke informatie af te dekken. Los van dat het niet zo handig is van Ollogren, is het ook verschrikkelijk onethisch van deze fotograaf (dat hij dit ontdekt oké) maar dan blijkbaar de moeite neemt om in te zoomen (dat snap ik dan ook nog) en het openbaar te maken (en dat snap ik niet). Is hij nou trots op zichzelf?

Wat is dan je doel? Met welk gevoel ga je dan slapen? Vind je jezelf als fotograaf dan echt een held? Heb je dan het gevoel dat je iets goed gedaan hebt? En het ergste is dat iedereen voorbij gaat aan het feit dat juf Ollogren corona heeft met een auto immuunziekte als onderliggende kwetsbaarheid. Ik zou niet graag in haar schoenen staan.

“Ja maar ze moeten het goede voorbeeld geven.” Als deze fotograaf kinderen heeft, welk goed voorbeeld geef je dan? Welk goed voorbeeld geven we zelf aan onze omgeving, kinderen, ouders, noem maar op. We zijn gewoon mensen. En mensen doen wel eens iets wat niet zo handig is. Of fout.

“Wie zonder zonde is werpe de eerste steen.”