Archief

Geld

Chronisch ziek worden heeft financiële gevolgen. Zeker als je vanuit een werksituatie komt.

Het is aanpassen, rekenen, opnieuw keuzes maken. Naast de zorgen over gezondheid of juist het ontbreken van gezondheid kan dit een behoorlijke impact hebben op het dagelijks leven.

Ik heb er erg lang over gedaan om over te schakelen van een full time inkomen naar een uitkering.

Gaandeweg kwam ik erachter dat er best veel mogelijk is. En dat geld pas belangrijk wordt als je iets niet (meer) kan betalen.

Zoals sporten. Mijn uitkering  is te hoog voor sporten met korting maar te laag om dit zelf te kunnen betalen. Met Q koorts heb je namelijk een vaatwandontsteking gehad. Alle vaten van het lichaam zijn ontstoken geweest. Ook hebben QVS patiënten hebben een iets verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Bewegen zou dus in mijn geval, mits onder goede begeleiding, heel goed zou zijn voor mijn lijf. Doordat ik snel overprikkeld ben en eigenlijk een inspanningsintolerantie heb, is bewegen in een groep geen optie voor mij waardoor het financieel gewoon niet haalbaar is.

Toen ik in eerste instantie in de ziektewet kwam heb ik de gemeente gebeld, mijn situatie uitgelegd en gevraagd of er iemand is die mij kan vertellen welke regelingen er zijn. Zo kan een collectieve zorgverzekering via de gemeente voordelen hebben en er zijn ook vrijwilligersdiensten die kunnen helpen met zaken die anders geld zouden kosten. Wat ik het moeilijkste vind, naast het leren rondkomen met een nieuw budget, is het uitzoeken van al deze mogelijkheden. Soms overzie ik het allemaal niet en ik kwam erachter dat ook daar hulp voor is.

Geld. We hebben het allemaal nodig. Al is het maar om mee te kunnen blijven doen aan het maatschappelijk leven. Onthoudt wel: De mooiste dingen in het leven blijven altijd gratis.

https://perspectief.uwv.nl/artikelen/leren-rondkomen-van-een-lager-budget