Shit!

Ikea

(bron: https://www.youtube.com/watch?v=gfvEeMSfX74)

Er is een nieuwe reclame van Ikea. Daarin vliegt een grote plastic soep bal door de ruimte. Ikea oppert dat wanneer je bij hun een product koopt dat er dan een deel van deze plastic bal verdwijnt. In de reclame dan. En inmiddels weten we toch dat niet alles op tv waar is. Toch?

In de reclame zie je dat iemand een led lamp indraait en vervolgens wordt de illusie gewekt dat er minder lampen afval is. Maar als ik mijn oude lamp vervang moet ik die oude toch weggooien? Een ander fragment is dat iemand een thee- of handdoek ophangt en je daardoor minder hoeft te wassen. Ik weet niet maar in de tijd van hygiëne moet je die thee- of handdoek toch een keer in de wasmachine gooien. Ik mag toch aannemen dat echt niemand een machine laat draaien voor 1 thee- of handdoek? En tegenwoordig heb je bespaar programma’s ware het niet dat ze tegenwoordig de zuinigheidscode van apparatuur hebben veranderd. Omdat het kon. Zodat we allemaal weer nieuwe extra zuinige spulletjes gaan kopen en onze oude zogenaamde energie slurpers weggooien. Behalve de elektrische auto want dat is goed voor het milieu. Dus wie doet hier nu iets niet goed?

De consument wil wel maar overal moet een etiketje opzitten. Duurzaam, zuinig, groen, vegan, weet ik veel wat en zo verdiept geen mens zich meer in wat overal in zit want het etiket zegt dat het goed is. Als we maar blijven kopen. Dat is het doel.

Ikea claimt ook dat ze veel producten van gerecycled plastic maken. Maar moeten we dan juist niet plastic blijven kopen? Anders is er straks geen plastic meer om te recyclen. Hoe moet dat dan toch als al het plastic op is? Waar blijft dan het verdienmodel en houden de bedrijven zo niet het plastic gebruik in de hand? Het lijkt me beter dat de producenten minder plastic om hun producten gaan doen. Niemand vraagt erom. Plastic om groente, vlees, thee, het zit overal om, op of over. Behalve bij Ikea. Daar worden bomen gekapt voor al het karton wat overal omheen zit. En als het gerecycled karton is is dat goed maar er is toch ooit een boom gekapt.

We brullen toch zo hard om het klimaat en vaak denk ik: Ik zou wel echt iets willen doen. We beseffen allemaal dat we snel van code geel naar code rood gaan betreffende onze aardbol maar zolang de producenten van al onze geliefde aankopen niet meewerken veranderd er niet veel. Ikea heeft een prachtige pagina over hoe ze werken aan een afvalvrij Ikea maar hun producten worden wel in lage lonen landen gemaakt. Waarom heeft Ikea dan nog geen eigen recycle punt? Dat je bijvoorbeeld het verpakkingsmateriaal gewoon lekker retour kan brengen.

Code geel. Als het vroeger waaide moest je gewoon op je fiets naar school. Sneeuw? Dan werd je door je moeder belachelijk dik aangekleed en naar buiten gegooid. Maar tegenwoordig is het gelijk paniek in het land. Zonder etiketjes kunnen we niet meer.

En het is iedereen zijn schuld behalve die van onszelf 😉