Q-columns

OmQekeerde wereld

Foto door lehandross via Pexels

Soms duurt het even maar het omdenken is gelukt. Wat fijn dat de hele wereld erkent welk psychisch lijden er is bij verlies. Laat staan als daar verlies van gezondheid bij komt. De werkende bevolking die nu thuiszit gaat opvallend genoeg door dezelfde processen als die van chronisch zieken. Ben ik nu met mijn Q-koorts toch een keer in het voordeel…been there, done that.

Ik kan me de tijd nog herinneren dat Q-koorts niet werd erkend en de psycholoog niet wilde geloven dat bepaalde emoties kwamen doordat ik in 1 dag dat kwijtraakte wat me dierbaar was: werk, sociale contacten, mobiliteit, gezondheid, inkomen. En nu worden er krantenartikelen te over geschreven hoe erg het is dat een groot deel van de mensen dit meemaakt, weliswaar, hopelijk, in goede gezondheid. Bij veel Q-koorts patiënten werd destijds CGT (Cognitieve Gedrags Therapie) voorgeschreven. Dat betekende in de jaren 2014-2015-2016 dat je gewoon anders moest denken en dan zou het wel over gaan (even in simpele woorden en vrij vertaald). Toentertijd werden de gevolgen van zo’n ervaring, het verlies, niet erkend maar weggezet als een denkfoutje of erger, een depressie of burn out. Dat hield in dat mensen dus niet direct medische zorg kregen maar onzeker werden, gingen twijfelen aan zichzelf en dan druk ik me voorzichtig en tactisch uit.

Wat opvalt is dat mensen nu hetzelfde doen, de welbekende processen bij een heftige ervaring, als ik en vele mede chronisch zieken: Je wordt eerst boos, dan trek je je terug (wat nu dus gebeurt), men gaat zoeken naar kleine geluksmomenten, en wat daarna komt verklap ik nog niet, dan hadden jullie maar beter naar ons moeten luisteren .

Ik ben blij met deze erkenning door onze lieve psychologen. Beter laat dan nooit zou ik zeggen. Hou vast dat gevoel.

Het is de omgekeerde wereld. Maar het is wel eens fijn om het van de andere kant te bekijken (ja, dat is dubbelzinnig bedoeld, enig sarcasme op zijn tijd is mij niet vreemd).

Voor vandaag wens ik iedereen een dag in goede gezondheid, stay happy en stay home!