Q-columns

OnbeperQt beperQt

© Foto Deverra Jansen (lokatie: delettersvanutrecht.nl)

Onzichtbaar beperkt. Dat is denk ik wel een omschrijving die in veel gevallen bij Q-koorts past. In ieder geval bij ‘mijn’ Q-koorts en volgens mij ook bij vele anderen. Inmiddels zijn we jaren verder en vinden we onze draai wel. Het moet. Er is geen andere keus.

Binnen het vinden van mijn draai, wat soms wel en vaak niet of vaak wel en soms niet gaat, blijf ik tegen of met beter weten in, uitdagingen zoeken. Mijn beperkingen ken ik wel maar mijn mogelijkheden? Die wil ik graag wat helderder hebben. Vooral als het gaat om bewegen. Nu mankeer ik naast Q-koorts fysiek nog wat meer dus is het altijd een verrassing op welke dag/tijd ik welke mogelijkheden heb. Er is daarin één constante: wandelen. Snel, langzaam, ver, minder ver…wandelen vind mijn lijf oké. Dat wordt vaak aanvaard. Soms mokt het, zelden gaat het in volledig protest.

En toen kwam ik dus, zoals onlangs geschreven, de Onbeperkte Elfstedentocht tegen. Een evenement waar IEDEREEN met een chronische ziekte en/of beperking aan mee kan doen! Normaal zijn er veel dingen waar ‘wij’ niet aan mee kunnen doen en dit is speciaal voor ‘ons’! Mijn enthousiasme vloog alle kanten uit.

Ik heb weer een doel om voor te gaan trainen. Van de bank af en de deur uit. Niet dat daar tot nu toe veel van terecht is gekomen want het zijn brakke dagen maar ik heb nog even tot september. Daarnaast lijkt het me geweldig om dit met meerdere Q’s te doen. Je kan namelijk meedoen zoals je wilt. 1 Dag, meerdere dagen, rollend, lopend, met of zonder hulpmiddelen en je kan je eigen afstand bepalen! Er hoeft dus niemand over zijn of haar grenzen te gaan. En warempel, Eric van Schie heeft zich ook ingeschreven! YES!

Uiteraard laat ik me ook sponsoren. Ik heb er lang over gedaan om deze knoop door te hakken. Na een goed gesprek met Q-support en Stichting Q-uestion heb ik besloten om een bedrag in te zamelen voor Stichting Q-uestion wat direct aan iets voor patiënten besteed gaat worden.

En toen schreef ik me in. Ik weet niet waarom maar de tranen kwamen gewoon vanzelf. Lopen voor Q. Het emotioneert me nog steeds. Angst en twijfel overvalt me regelmatig. Kan ik dit wel? Wat heb ik me nu weer op mijn half gehaald? Mijn lijf die nu op dit moment totaal niet lekker functioneert. Maar ik laat deze gedachten en emoties lekker komen. Het daagt me alleen maar uit om dit te overwinnen. Om te luisteren waar nog pijn zit van het hebben van Q-koorts. Deze emoties zullen maken dat ik mijn tocht uitloop.

Wil je mij ook sponsoren? Klik dan op de volgende link: sponsorpagina Deverra Jansen voor de Onbeperkte Elfstedentocht