Q-columns

OnbeperQte Elfstedentocht

Foto door Olya Kobruseva via Pexels

De Onbeperkte Elfstedentocht. Een tijd geleden, ik weet niet meer hoe, kwam ik dit op het spoor. Aangezien ik altijd op zoek ben naar uitdagingen en nieuwe projectjes ben ik ze eerst maar via de bekende socials gaan volgen. Uiteraard wist ik gelijk: Hier ga ik aan meedoen. Aangezien mijn Pa hem twee keer geschaatst heeft speelt er ietwat nostalgie mee. De 200 kilometer ga ik uiteraard niet redden maar daarom is dit ook een ‘onbeperkte’. Speciaal voor ‘ons’ chronisch ziekjes.

Wat is de Onbeperkte Elfstedentocht?

Van 15 t/m 19 september 2021 organiseert Stichting SandyMoves de tweede editie van de Onbeperkte Elfstedentocht. Een evenement waar IEDEREEN met een chronische aandoening of een beperking aan mee kan doen. We willen mensen waarvoor het niet vanzelfsprekend is dat zij deelnemen aan evenementen, de kans geven om de iconische Elfstedentocht in het prachtige Friesland (voor een deel) af te leggen. Omdat we een goed georganiseerd evenement neerzetten werken we samen met een professioneel evenementenbureau. Wij willen het namelijk voor mensen met een chronische aandoening, beperking, handicap of aangepast tempo mogelijk maken om deel te nemen aan een groots evenement. Niet aan de zijlijn, maar deelnemen en (over)winnen! (bron: www.onbeperkteelfstedentocht.nl)

Dus daar ga ik. Alleen mijn brein stopte niet hierbij. Hoe leuk zou het zijn als meerdere Q’s mee zouden doen. Een dag, meerdere dagen, lopend, fietsend, rollend, scootende of in gedachte. Mijn programma ziet er als volgt uit: Ik ga wandelen. Alle dagen.

Dag 1: 5 kilometer, dag 2: 7 kilometer, dag 3: 13 kilometer (oh my f*cking God), dag 4 en 5: beide 5 kilometer.

Inschrijven moet ieder voor zich doen want aan die organisatie ga ik niet beginnen. Alle informatie is op de website van de Onbeperkte Elfstedentocht te vinden. Hoe leuk zou het zijn als er tenminste elke dag één andere Q zich aansluit? Wie gaat er mee?

Om te teckelen dat dit bericht mensen onbedoeld kwetst of ze confronteert met een lijf wat dit zou willen maar niet kan; geen een patiënt met welke aandoening dan ook is hetzelfde. Oordeel niet over een ander want we hebben allemaal Q-koorts. Dat maakt niet dat de een gezonder, beterder is dan een ander omdat die dit misschien, want dat is de vraag, wel kan en een ander niet. Dus als extra toevoeging wil ik expliciet vermelden dat ik meedoe voor ons. Ik loop voor mezelf maar misschien nog wel meer voor degene die het niet kunnen. Ik was daar ook en met enige regelmaat nog steeds. Deze deelname aan de tocht emotioneert me dan ook heel erg om redenen die ik niet onder woorden kan brengen. Ik hoop dat meerdere mensen meelopen en dat we straks met zijn allen jankend over die finish kruipen .