Q-columns

PodQast

Photography jay bird ©Nico Bellomo

Het maken van een PodQast. Al maandenlang liep ik rond met dit idee. Waarom een boek schrijven als ik er zelf een luisterboek van kan maken door middel van dit fenomeen, Podcasten.

In mijn hoofd is altijd alles simpel. Ik had nog ergens een microfoontje liggen. Lees: een draadje met een stekkertje. Ik heb een laptop. Ik heb alle tekst. Dus ik rammel de laptop aan en ik dacht dat ik gewoon wel even in kon spreken. Niks is minder waar. Met mijn ratelende manier van vertellen was er geen touw aan vast te knopen. Ook kwam ik er achter dat al het omgevingsgeluid er op staat. Kuchen, hoesten, blaffende honden buiten, hagel, wind, regen, voordeurbellen, draaiende wasmachines en de radio.

Na ontelbare pogingen had ik het microfoontje eruit gehaald om even op adem te komen. Bij weer een inspreekpoging bleek ik het stekkertje in mijn handen te hebben in plaats van het microfoontje dus was er überhaupt niks opgenomen. Als laatste ontdekte ik dat geschreven tekst heeeeel anders wordt als je het hardop uitspreekt. In alle opzichten.

Maar de eerste aflevering staat online. De tweede aflevering is in concept opgenomen.

Voordat ik de eerste aflevering überhaupt durfde te publiceren …dat duurde even. Steeds opnieuw beginnen, onzekerheid, mijn eigen stem klinkt zo raar, er zitten nog fouten in. En toch…het moest van mijzelf de lucht in. De Q-Pod is mijn boek in luistervorm. Mijn stem. Jullie stem. Het ‘Handboek voor chronisch zieken’.

Je vind de eerste aflevering op Q-pod