Q-columns

Q-koorts is boos

Foto door Anna Shvets via Pexels

Ik ben boos. Althans, ik schrijf ‘ik ben boos’ omdat het me goed lijkt het bij mezelf te houden. Gisteren plaatste ik deze printscreen op Facebook met de tekst: En het #RIVM weet het nu net zo goed als tijdens de Q-koorts uitbraak

Gelukkig werd hij al snel gekopieerd en schreven mensen op persoonlijke titel hun eigen bevindingen. Het RIVM vindt het wederom onnodig. Er is niks geleerd van de Q koorts uitbraak, de grootste ter wereld. Vrij snel daarna las ik dit op een bekende nieuwssite:

Hoe lang kan je met je RIVM en GGD kop in het zand blijven zitten? Wat mij boos maakt is niet het virus, persoonlijk ben ik daar niet zo bang voor maar wel hoe de instanties die over onze gezondheid zouden moeten gaan hierop reageren. Het maakt mij boos dat het economisch belang uitgebuit wordt zoals bijvoorbeeld Cool Blue die hun prijzen verhoogt uit angst dat ze anders uitverkocht raken. Dat er dagelijks in het nieuws vermeld wordt wat het Coronavirus de economie kost. Ik ben boos. We hebben het verdorie over MENSEN!

Ik word dan wel weer blij van het nieuwsbericht dat:

Want ja, sinds we selectief milieubewust leven (alleen als het ons uitkomt want kom niet aan de Nederlandse Formule 1 maar de plaatselijke hovenier mag nog geen emmertje grond afvoeren) is dit misschien nog wel het gekste nieuws alleen mag je niet hardop zeggen dat dit, ondanks de Corona ellende, goed nieuws is. Onze grote vervuiler wordt hard afgestraft maar beloond met drastisch minder uitstoot. Hoe dubbel.

Ik ben zo boos. Zo boos op de manier waarop Nederland reageert en omgaat met dit virus. Ik kan het niet eens goed uitleggen. Normaal heb ik overal woorden voor maar ik ben bijna sprakeloos. Ergens wil ik het ook niet meer volgen maar ik kom er niet onderuit. Want “wij” chronisch zieken zijn extra vatbaar. En dat is ook wat door mijn hoofd zoemt.

Net als bij de Q-koorts uitbraak gaat het uiteindelijk over onze gezondheid. Niet over de economie, niet over reisadviezen, niet over wat het een land kost, nee, over onze GEZONDHEID!