Q-columns

Q-ooooooroooooonaaaaaa

Een goede vriendin van mij heeft een tijdje geleden corona gehad. Met milde klachten, zo wordt gezegd. Wat zijn milde klachten als ze tot op heden verre van de oude is? Ik zie haar vechten met zichzelf. “Ik weet gewoon niet hoe ik hier beter van ga worden”, schreef ze onlangs. Ik wilde haar van alles terugschrijven maar ik heb dat niet gedaan. Het is te vroeg.

Ze moet eerst haar lichaam opnieuw begrijpen en aanvoelen wat het wel of niet nodig heeft. Er moet een klik komen dat zij een van diegene is met zeer heftige naweeën van corona. Pas na een hele tijd kan je na gaan denken over hoe je beter wordt. Als dat al kan. Want betreffende corona weten we dat nog niet. En het gevecht met haar situatie nu kost al zoveel energie. Zeg dan maar eens dat ze daar mee moet stoppen. Dat kan niet. Het is te vroeg.

Zelfs bij Q-koorts blijft het de vraag. Beter worden. Tijdens het Q-koorts webinar van afgelopen zaterdag 20 maart werd de vraag gesteld: Het lijkt wel alsof mijn klachten in de loop der jaren lijken te verergeren.

Het antwoord was dat het niet per definitie met QVS te maken heeft. Er zijn geen studies over. Maar hoe kan het dan dat vele patiënten dit hebben? Ik plofte zowat achter de computer terplekke uit elkaar maar in het webinar werd gezegd dat stress slecht is.

Voor mij voelt dat alsof na-klachten van corona erkent worden maar wij na 10-15 jaar…nee, dat kan niet. Volgens het antwoord dan. De patiënten weten wel beter. En omdat er geen onderzoek of studie naar is wil dat nog niet zeggen dat het niet zo is. Ik zeg al langer dat het voelt alsof mijn/onze klachten evolueren. Ik ervaar ook dat ze erger worden. In ieder geval wordt het niet beter. Nog gekker is dat ik nu vaak de reactie krijg van: “Ja, maar je wordt ook ouder.” Damn…maar 15 jaar geleden was ik 31. Toen werd ik ook al niet geloofd. Waarom altijd iets anders zoeken dan Q-koorts?

In ditzelfde webinar kwam er een vraag over het welbekende RIVM filmpje. Ik vond het wat vals. Iedereen weet dat in dit filmpje de nieuwe voorzitter van Q-uestion te zien is. Om dan zo en public deze vraag te stellen…wat was de bedoeling hiervan? Wordt het niet eens tijd om die kut en piemelnijd achter ons te laten? De reactie van de voorzitter was uiteraard briljant door gewoon te zeggen: “Dat was ik.”

Maar hallo! Wanneer gaan we nou eens stoppen met elkaar aanvallen? Er zijn zat QVS patiënten die werken, sporten of op een andere manier actief zijn en diezelfde patiënten worstelen ook (alleen brullen ze minder hard) maar het lijkt wel alsof dat niet gezegd mag worden. Je MOET ziek zijn en er alles aan doen om dat uit te dragen?

Ja. In het filmpje is de beeldvorming scheef maar misschien kunnen we zelf eens uit onze eigen scheve beeldvorming stappen en de neuzen dezelfde kant op gooien. Of voer anders een eerlijk gevecht en niet op deze manier.

Laatst postte ik ook een wandeling. Gewoon omdat het heerlijk was. Ik had een goede dag en dan ben ik fucking trots op een wandeling. In mijn enthousiasme plaats ik dat dan en ja hoor, gelijk reactie van: “Dat jij dat kan? Ik kan dat niet.”  Met dat verwijtende klankje erin. Alsof ik dan niet ziek ben of zo? Naar word ik ervan.

Dus. Misschien iets om eens over na te denQen? Wacht dan op een goede dag want brainfog haalt nog wel eens rare trucs uit.