Q-columns

Q-twist

©Deverra Jansen ‘Q koorts doosje’, niemand heeft de sleutel…

 

 

Hoe meer energie in mijn hoofd, des te minder in mijn lijf
Is mijn lijf redelijk te pas dan werkt mijn brein niet mee
Hoe actiever ik ben hoe slechter ik slaap
Hoe kouder des te meer (nacht)zweten
Is er veel vocht in de lucht hoe meer pijn
Hoe warmer buiten hoe meer brainfog

Q koorts  is als Pandora’s doos. Je weet nooit wat eruit komt

Energiek vs energie

Laatst zei een zeer goede vriendin tegen mij: “Ik heb het idee dat je wel meer energie hebt.”

“Nee”, zei ik, “ik zit beter in mijn vel daardoor lijkt het alsof ik energie heb maar dat is niet zo.”

“Toch heb ik het idee dat je meer energie hebt”, zei goede vriendin.

“Dat snap ik maar dat is niet zo. De verschillen zijn juist groter. Ik zit lekker in mijn vel (===> lees: hoofd), dat lijkt wel meer energie te vragen waardoor mijn lijf juist in een soort van tegenaanval gaat. Ik lig op dit moment veel plat maar dat ziet niemand. Omdat ik lekker in mijn vel zit (===> lees: hoofd), lijkt het alsof ik meer energie heb maar het kost me juist kracht.”

“Oké”, zegt goede vriendin, “je lijkt energieker.”

“Dát is het ja”, antwoord ik haar. Zij slurpt aan de koffie, ik aan de thee.

Nu is goede vriendin echt een goede vriendin. Zij durft vragen te stellen, een discussie aan te gaan en we hebben altijd open en eerlijke gesprekken bovendien ze is één van de mensen die ècht wil begrijpen. Zij is in staat mij een spiegel voor te houden waar ik ook in durf te kijken. Ik hou van dit soort gesprekken. Het laat mij ook weer nadenken en opnieuw afstemmen met mijzelf, zoeken naar de balans en zet mij met beide benen op de grond. Dat kan alleen in een vriendschap van +35 jaar.

Een paar dagen later las ik de blog van Martine Reesink. Ik moest lachen en huilen tegelijk. Nu is Martine een dorpsgenootje en we kennen elkaar persoonlijk. Ik dacht gelijk: “Kijk, dat is het want hoe gedraag je je als chronisch zieke?” Doe je te leuk ben je genezen, doe je niet leuk dan mijden mensen je en ben je snel te negatief (hierbij refereer ik niet aan goede vriendin overigens, dat we dat even weten van elkaar).

Ik zeg wel vaker: “Het maakt niet uit welke ziekte je hebt, we maken allemaal dezelfde soort processen mee en lopen bijna allemaal tegen dezelfde dingen aan.”

Vandaag doe ik een stapje terug in het energiek overkomen (stiekem denk ik: “Jammer dat niemand dat dan ziet hè.”). In mijn Q koorts doosje zit vandaag teveel kramp en zeurende pijn aan bijna al mijn botjes. Welkom bijna herfst…