Q-columns

Query

Onderstaand is een zo goed mogelijk uitgetypt verslag van spreker A. Oldeloohuis van de bijeenkomst op zaterdag 28 oktober 2017 georganiseerd door Q-uestionDe Q koorts was in 2007, 2008, 2009 achteraf is de Q koorts  eigenlijk in 2005 begonnen. Ten noorden van Den Bosch. Is zeker vastgesteld. Veel opnames met longontsteking in ziekenhuis Den Bosch in 2005, 2006. Bleek achteraf Q koorts te zijn.

Het is een raadselachtige ziekte. Query. Dat woord is nog steeds is nog steeds even actueel als vroeger. De bacterie zit overal in het lichaam. Recent uitbraakje Bodegraven.

Het is een specifiek intracellulaire bacterie. Dat betekend dat het een bacterie is die zich als de donder in onze cellen plaatst. En daarin voelt hij zich heel erg fijn. Q koorts kruipt IN de cel. En dat maakt hem minder makkelijk toegankelijk. Sterker nog, ze gaan zitten in de cellen die ons moeten beschermen tegen infecties.

Het is een beest wat gaat zitten daar waar wij onze afweer vandaan moeten halen. Als derde hebben ze verschillende jasjes. Jas 1 is, en wij noemen dat fase 1, de mensen die chronische Q koorts hebben of acuut ziek worden, worden bedolven met fase 1 (de bacterie komt lichaam binnen). Na verloop van tijd trekt hij de jas uit. De bacterie begint zich te verstoppen in de cel, fase 2 (QVS). Fase 2 zit er dus nog wel maar de bacterie leeft niet meer. Dat is dus waar mensen met QVS last van hebben. Fase 2 zit er nog wel maar de bacterie leeft niet meer.

De grote witte melkgeiten zijn pas in 2001, 2002 gekomen. Daarvóór waren er alleen geitjes voor de lol. 400000 Geiten binnen gebracht in 5-7 jaar tijd. Vanuit 0. Die brachten nieuwe ziekten mee waar niemand tegenop gewassen was. Brabant heeft de grootste geitendichtheid ter wereld.

Als je ziek wordt, weten we nu, heb je maar 10 tot 100 Q koorts bacteriën nodig om geïnfecteerd te raken. Dat maakt het dus best link. Als je beseft hoeveel mensen gemiddeld aan bacteriën op zijn handen heeft. Maar je hebt er maar 10 tot 100 nodig om er ziek van te worden (Q koorts bacteriën).

We hebben in Nederland ongeveer 50.000 mensen die ziek zijn geworden. Het grootste gedeelte is zonder symptomen. Toch zijn die mensen zonder symptomen ook niet helemaal schade vrij. Die zijn niet ziek geweest, hebben geen QVS of chronische variant maar die hebben wel een vaatontsteking doorgemaakt en hebben allemaal een aantal jaren dat ze wat gevoeliger zijn voor griepjes, verkoudheden en zijn zelfs een klein beetje gevoeliger voor hart- en vaatziekten.

De chronische Q koorts daarvan weten we nu dat er een nationale database is gemaakt, met 450 patiënten. Nog steeds worden er mensen ontdekt en komen er mensen bij die in de periode 2005 tot 2011 Q koorts hebben opgelopen.

De Q koorts bacterie is namelijk niet heel snel. De Q koorts bacterie doet er een dag over om zich te verdubbelen. Dat is voor een bacterie best wel lang.

70% van de bevolking van Herpen heeft Q koorts gehad. Omvang epidemie is groot geweest.

Als je Q koorts hebt gehad heb je een vaatwandontsteking gehad. Al je vaten van je lichaam, overal, zijn allemaal ontstoken geweest. Hart, longen, hoofd, benen, allemaal. Waar een bloedvat ontstoken is krijg je hele kleine knobbbels, granulomen. Dat is de verklaring voor bijvoorbeeld hoge bloeddruk, hartkloppingen enz.

QVS patiënten hebben een iets verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De vaatwandontsteking geneest wel weer maar kan ontzettend lang duren. En dat is eigenlijk de hele kern van de ziekte.

Waarom heeft zoveel procent wel veel klachten en anderen niet, dat heeft te maken met je immuunsysteem. Wat we nu weten is dat het immuunsysteem van mensen die QVS hebben anders reageert. Is kwetsbaar, heeft vaak infecties, ontstekingen, enz.

De Qure studie is uitgekomen dat CGT (Cognitieve Gedrags Therapie) lijkt voor een bepaalde groep te helpen. Net zoals antibiotica voor een groep niet lijkt te helpen. Dus. Voor een bepaalde groep helpt CTG maar is niet DE oplossing.

De bacterie knalt het lichaam binnen, gaat in de cel zitten en het lichaam kan de bacterie niet aan zoals die dat zou willen. Het lijkt erop dat mensen met QVS hun immuunsysteem overprikkeld hebben en met chronische Q koorts te laag zitten. Cytokinen in het bloed hebben dit bewezen.

Veel mensen hebben hoofdpijn (gehad) wat we zien is dat daar vaak littekens van zijn. De littekens geven vaak de vermoeidheid en concentratie problemen. Geheugenprobleem. Er zit veel meer in het hoofd, bijvoorbeeld ook alcohol. Heel veel mensen met QVS hebben problemen met alcohol, worden daar misselijk van.

Beweegonderzoek. Wat opvalt is dat vaak de bloeddruk lager wordt. Wat is goed voor QVS? Het is goed om te bewegen ivm vaatontsteking. Grenzen te bepalen aan wat je kan. In de 6 minuten looptest blijkt dat veel mensen goed kunnen lopen. Dat wisten we al want veel mensen hadden voor de Q koorts  een hoog activiteitsgehalte.

Er zijn veel mensen met Q koorts die de hele dag op bed liggen en mensen die gewoon aan het werk gaan. Heel individueel bepaald beeld.

Bacteriofaag. Zijn eigenlijk virussen die bacteriën opeten. Werkt alleen bij bacteriën die makkelijk in het bloed te vinden zijn. En dat is Q koorts niet. Misschien oplossing. Bacteriofaag moet nog gevonden worden voor Q koorts.

In de pockets van de tanden kan de bacterie gaan zitten, vooral in de acute fase.