Q-columns

Qunst

Ik ben geen groepsmens. Nooit geweest ook niet. Ik ben gewoon beter in 1 op 1 contact, kan niet zo goed met prietpraat overweg, ben nogal eens het zwarte schaap (wat in deze een rare woordspeling is) ergens en ik voel mij snel verloren in situaties waar meer mensen zijn. Dit is niet altijd zo geweest maar sinds de Q koorts wel sterker geworden. Doordat ik vanwege diezelfde Q koorts niet meer werk en weinig onder de mensen kom, is ook een soort van nekslag geweest.

Mijn wereld is nogal digitaal geworden. Maar in de digitale wereld zijn ook groepjes…

Je zou denken dat onder chronisch zieken een harmonie heerst gebaseerd op delen, het vinden van er- en herkenning. Maar heel soms gaat dat ‘mis’. Neem het met een korreltje zout maar als het gaat om anders denkend zijn, kritisch zijn of in alle onschuld ergens op reageren dan kan dat onbedoeld ‘gedoe’ geven.

Als je in een groep waarbij de meerderheid besluit een standpunt of mening aan te nemen, en jij hebt volgens die meerderheid een soort van afwijkende mening, dan gaat het minder harmonieus. Laatst schreef ik nog in een bericht: “Een mening is niet positief of negatief, hooguit “anders” of “verschillend”.”

Er is veel gezegd en geschreven over Dhr Kunst en zijn Autovaccintherapie®.

Persoonlijk ben ik nogal kritisch. Er is al teveel geknutseld met mijn lijf zowel in alternatief land als in wetenschappelijk land. In basis zie ik de logica wel van meneer Kunst. Stel, je neemt een emmer met modderig water. Haalt de helft eruit, filtert het en gooit het schone residu terug in de emmer. Doe je dat een paar keer krijg je schoon water. Voila.

Wat mij verbaasde is dat als ik mij kritisch uit, oké, ik was niet echt tactisch door het woord ‘weerzinwekkend’ te gebruiken, er gelijk van alles gebeurd. Mensen proberen elkaar te overtuigen van hun gelijk (er is geen waarheid alleen jouw waarheid) oftewel andermans ongelijk, meningen vliegen over en weer, de media helpt nog eens een handje mee en ik voel mij als patiënt en als mens een beetje naar worden. Vooral de negativiteit die ineens rondwaart, daar ben ik te gevoelig voor. Dan sluit ik mij af.

Laten we het eens zijn dat we het niet altijd met elkaar eens zijn. Laten we elkaars mening en vooral gevoel respecteren en van elkaar leren door te luisteren.