Recensies


Wil jij ook een recensie achterlaten? Stuur dan een bericht via de contactpagina.


Juli 2023

Lieve Deverra,
Het boek is uit. Met een lach en af en toe een traantje in m’n ooghoeken las ik het vlot, met veel herkenning tot het eind. Maar toen kwam ik bij dat laatste hoofdstuk….Tranen vloeide over m’n wangen. Veel hoofdstukken kwamen binnen, raakte me. Maar op de een of andere manier maakt het laatste hoofstuk echt iets los. Zóveel herkenning. De pijntjes, de gedachten die je als Q-koorts patiënt hebt. Het hsp-stukje. Maar ook het leren grenzen aangeven, nee zeggen, alsof de ziekte mij geeft wat ik zo hard nodig heb schrijf je zo mooi….DANKJEWEL! voor dit boek! 💝

Inge (Q-koorts patiënt)


Gedurende mijn “vakantie” ben ik begonnen aan het boek “What the F*cQ” van lotgenoot Deverra Jansen. Halverwege inmiddels en een “feest” van herkenning. Met allerlei emoties en gedachten. Maar ook trots en vol bewondering hoe Deverra het boek heeft verwoord en samengesteld. Ik voel zelfs een traantje branden….Een gedachte die door mijn hoofd spookt, wie moet allemaal dit boek lezen….Inmiddels begint er een aardig lijstje in mijn hoofd te ontstaan. Als ik een x bedrag had, kon ik een x aantal boeken kopen en uitdelen.

Mijn ouders, mijn broer en schoonzus, familieleden, dierbare vrienden, collega’s bij mijn vrijwilligerswerk, oud collega’s, buren of mensen die altijd mij en mijn gezondheid hebben gerespecteerd. Maar ook mensen die totaal niets van mijn leven en Q-koorts begrijpen en de vraag is natuurlijk of ze het willen begrijpen. Mensen die conclusies trekken, uitspraken doen of je negeren. Ik weet niet of het beter kan uitleggen, een leven met Q-koorts oftewel What the F*cQ.

Misschien creëert dit meer kennis en verdieping, ook voor de mensen die heel dicht bij mij staan en mij heel dierbaar zijn.

Paul Hazelhof (Q-koorts patiënt)


Juli 2023

Met veel plezier heb ik, als partner van een Q-koorts patiënt, je gebundelde columns gelezen. Je raakt naarmate de jaren verstrijken wat gewender aan de Q koorts symptomen van je partner, Je gaat samen een ander leven bouwen rond de QVS. Het lezen van het boek stofte voor mij die verhullende laag ( lees aanpassing, gewenning) er weer eens af. Het gaf mij opnieuw het besef wat de impact is op het functioneren van Jacqueline en haar denkwereld. Vooral ook omdat ik zo veel herken. Soms dacht ik zelfs: dit boek gáát over Jacqueline! Leeftijd waarop je Q oploopt en hoeveel jaar je met QVS rondloopt, de verhalen lijken hetzelfde! Dank voor het schrijven.

Martin en Jacqueline


Juli 2023

Dank je wel, dat je een fantastisch boek heb geschreven. Wij zijn jou dankbaar omdat je de Q-koorts een gezicht geeft❤😘

Angela van der Pluijm, moeder van Emma (Q-koorts patiënt); uit hoofdstuk 10 What the F*cQ


Juli 2021

‘Ik wou je nog zeggen hoe zeer je me raakt met je hoofdstukken. Zo compact, zo intens verteld en geschreven. Te lezen hoe jouw leven met Q is; het knalt eruit bij jou en bij mij als lezer erin. Ik snap je emoties. Het onbegrip dat je tegenkomt, het niet willen luisteren van de hulpverlening, de denigratie van wat je ervaart, het onbekende van wat je overkomt en je worsteling daarmee.  Ik schrok weer van 10 jaar geen diagnose. Wat verschrikkelijk! En ik houd erg van je kracht.  Die ik overigens ook opmerk in je boosheid en in je stijl van schrijven. Je schrijft met emotie en dat is (mee)voelbaar voor de lezer.’

Han Kuipers, schrijfster, recensent Vrouwenbibliotheek en Hannah Kuipers