Archief

Relaties

Familie, vrienden, buren, kennissen, je man of vrouw, kinderen, hulpverleners, oud collega’s. Er zijn vele mensen om me heen en met al deze mensen heb ik toch een soort van relatie. Deze relaties zijn behoorlijk onder druk komen te staan of hebben zich juist verdiept sinds ik Q koorts heb gekregen.

Vanaf dat ik ziek ben geworden zijn al mijn relaties veranderd. Sommige zijn verdwenen of er zijn andere mensen voor in de plaats gekomen. Bijvoorbeeld lotgenoten.

Sinds de Q koorts vind ik relaties ingewikkeld of het nu vriendschappen zijn, familie of mijn vriend. Hoe hou ik mezelf op de been en ook nog mijn relaties in orde. Vooral met de mensen die dichtbij staan of horen te staan?

Ik ben zo’n type dat als ik me niet lekker voel, ik me terug trek. Van alles en iedereen. Dan vraagt mijn lijf zoveel energie dat ik gewoon geen ruimte heb voor de buitenwereld. Voor de mensen om me heen is dat behoorlijk ingewikkeld en het vraagt veel flexibiliteit en geduld.

Waar ik vaak behoefte aan heb ik gewoon een babbeltje. Vaak hoor je dat oudere mensen bijvoorbeeld thuishulp hebben maar dat ze meer behoefte hebben aan het feit dat er 1 keer per week iemand langskomt zodat ze even een contact moment hebben. Inmiddels begrijp ik dat. Ik ben pas 44 maar het wekelijks langskomen van de thuishulp is fijn. Ze vraagt hoe het gaat en we babbelen wat oppervlakkig terwijl ze mijn huis schoonmaakt.

Ik zou graag meer tijd en energie in vriendschappen willen steken. Meestal gaat het maken van een afspraak samen met de zin: ‘Afspraak onder voorbehoud’.

Gelukkig zijn de echt goede relaties niet onder voorbehoud en weten we elkaar altijd wel te vinden voor een nieuwe afspraak. Ook al duurt dat soms even.

https://perspectief.uwv.nl/artikelen/afspraak-onder-voorbehoud