Archief

Succes

Wat is succes? Zelfs na vijf jaar ziek zijn merk ik dat ik succes associeer met werk, status, waar ik woon, welke auto ik rijd maar ook met hoe ik eruit zie, welke kleren ik draag en een stukje identiteit.

De vraag die regelmatig voorbij komt: “En wat doe jij voor werk?”, blijft voelen alsof ik geen succes heb. Mijn ego slaat op tilt en soms doet het nog steeds pijn dat het antwoord is: “Ik zit in de WIA, ik ben afgekeurd.” Sommige mensen stellen de ‘waarom-vraag’, anderen zwijgen en weten niet goed hoe ze moeten reageren. Er ontstaat een ongemakkelijke situatie en meestal red ik deze door te vertellen wat ik wel doe in plaats van wat ik niet doe.

Succes is getransformeerd door de jaren heen van status, geld en materialisme naar in verbinding staan met mijzelf. Nu is succes dat ik de winter redelijk ben doorgekomen zonder hele diepe dalen, succes is wanneer ik een dag naar buiten kan met mijn fotocamera of kan schilderen, succes is het contact met mede Q koorts patiënten waarbij we delen, her- en erkenning vinden bij elkaar, succes is een goede dag hebben, kunnen schrijven, een goed gesprek voeren, succes is een keer zo hard lachen dat de tranen over mijn wangen lopen en succes is ook loslaten en accepteren.

Het chronisch ziek zijn heeft mij tot de kern gebracht van waar het leven echt om gaat. Als dat geen succes is!

https://perspectief.uwv.nl/artikelen/wat-succes-als-je-chronisch-ziek-bent