In ‘Zenuwpijn.’ neemt Deverra je mee in haar persoonlijk verhaal. Ze leidt je in vier fases; neervallen, uithuilen, opstaan, doorgaan doorzetten, door de wondere wereld van chronisch ziek worden waarin ze letterlijk en figuurlijk opnieuw moest leren lopen.

Na jarenlang met uiteenlopende klachten te hebben rondgelopen valt ze zomaar neer. 15 Juli 2013, is de dag dat haar leven voorgoed veranderde. In de maanden die volgen valt alles wat vertrouwd was een voor een weg. Werk, sociale contacten en gezondheid. Met moed, doorzettingsvermogen, boosheid en stille kracht begint de lange zoektocht naar een diagnose. Ze komt in een nieuwe wereld waar ze de regels moet leren kennen.

Deverra beschrijft in dit boek de onmacht, het ongeloof, de strijd maar ook het innerlijke proces van groei en hoe je leert te vertrouwen op je intuïtie.

‘Zenuwpijn.’ zal iedereen aanspreken die begaan is met de integriteit van ons zorgsysteem.


Zenuwpijn. is geen leuk boek. Geen leuk verhaal. Thrillers zijn ook niet leuk en toch worden ze gelezen. Zie dit maar als een medische thriller. Maar dan waargebeurd. Er zit wel humor in hoor. Zeker wel. Zwarte humor, droge humor, cynische humor, sarcastische, ironische humor en absurde humor.

Echter wordt de rauwe werkelijkheid beschreven, in tegenstelling tot andere ‘hoe word ik chronisch ziek boeken’ waarin alles eindigt met een enorme dosis positiviteit en hoe ontzettend knap dat is. Maar wat nou als je niet zo positief meer kon zijn? Dan schrijf je tien jaar later dit boek. Dit niet leuke boek. Het is ook geen boek waar volgens de regels van storytelling de held iets geleerd heeft. Of toch wel? 

Dit is een eerlijk boek. Met een fragment uit mijn leven. Wat op een willekeurige dag begon en tot nu toe nergens is geëindigd. Aangevuld met een aantal patiënten verhalen, van partners van en van een moeder van.

Q-koorts is geen goed verhaal en dat is precies wat ik wil vertellen.

Soms word je gedwongen, vanuit een innerlijke kracht, om iets te doen waarvan je tijdens het proces denkt: waar ben ik in ’s hemelsnaam aan begonnen! Toch ga je door, want je moet. Jouw boodschap moet de wereld in. Soms om mensen wakker te schudden, soms voor jezelf door het van je af te schrijven of door anderen een stem te geven. Zo schreef Hanneke, één van de partners die aan mijn boek meewerkte, aan mij.

Zenuwpijn. is online verkrijgbaar via alle boekhandels.

ISBN: 9789403719641
287 pagina’s

Je moet bereid zijn om dingen te doen die onaangenaam en ongemakkelijk zijn. Verandering en gerechtigheid gebeuren niet als je alleen de dingen doet die aangenaam en gemakkelijk zijn. En omdat we menselijk zijn en biologisch en psychologisch geprogrammeerd om te doen wat aangenaam is moeten we een keuze maken om ongemakkelijke dingen te doen.

uit Netflix ‘Live to Lead’ afl 3 Bryan Stevenson