Zichtbaar onzichtbaar

Soms denk ik wel eens: ‘Wat zullen de mensen denken? Ze horen, al dan niet rechtstreeks of via via, dat ik “iets heb” maar ze zien me wel rondjes over de dijk lopen, met boodschappen sjouwen, in de tuin werken of anderzijds vrolijk door de Liemers rondrazen.’ En zo broedde ik het nieuwe column ei uit en tegelijkertijd zag ik van Inge H.; (prachtige vrouw, supermama, stille vechter en Q-koortspatiĆ«nt) een pakkende foto op de socials voorbijkomen die precies aansluit bij dit onderwerp.

Zichtbaar onzichtbaar

En dit is wat we allemaal wel herkennen. Je zou een scheurkalender kunnen maken van alle quotes die je hoort als je chronisch ziek bent. Wellicht hebben we dan aan 365 dagen niet eens genoeg. Ik denk ook dat de quote: ‘Het gaat zeker goed met je want je ziet er zo goed uit’, als eerste op de spreekwoordelijke scheurkalender moet. Het blijft dubbel.

Want wanneer doet de buitenwereld het nou goed en wanneer niet? En als wij als door een wesp gestoken blijven reageren durft onze buitenwereld steeds minder te vragen en of te zeggen terwijl wij juist graag het gesprek blijven aangaan.

De buitenwereld ziet ons vaak alleen maar wanneer we een so called ‘goede dag’ hebben. Eigenlijk blijft mede daarom Q-koorts onzichtbaar en lijkt het op dagen dat we wel onze neus buiten de deur steken alsof er niks aan de hand is want men ziet ons nooit zieQ. We zijn net een ijsberg, alleen het topje steekt boven water uit. Het gevaar is verborgen.

Ik ben altijd een beetje bang om Q te laten zien. Bang dat iemand zou kunnen denken dat ik aandacht vraag, overdrijf of me aanstel. Op onzichtbare dagen ben ik niet eens in staat om mezelf te laten zien. De ernst van gradaties buiten beschouwing gelaten is het fysiek gewoon onmogelijk. Mijn buren weten inmiddels; hoe dichter de luxaflex, hoe slechter de dag.

Persoonlijk vind ik het niet meer zo’n ding. Jaren geleden wilde ik heel graag mensen overtuigen van de ernst van Q-koorts maar nu niet meer. De belangrijkste mensen weten het wel. En in alle andere gevallen is het nu gewoon zoals een hele goede vriendin Merith K. zegt: ‘Je mag dat denken en vinden, maar ik weet dat het anders is.’

note: Als je graag wil zien hoe Q-koorts eruit ziet kom dan naar het zomer-event van Stichting Q-uestion.

Vergelijkbare berichten